Det dukker stadig opp skatter i Hurtigrutemuseet.

For noen uker siden kom museumshåndverker Morten Hjelløy oppspilt inn på kafferommet vårt. Han hadde vært innom kontoret til Sten Magne Engen, som nå ligger i det gamle VDS-bygget. Der hadde han funnet en skatt av ei bok.

Boka må være fra før 1956 da MS Finnmarken ble sjøsatt. På en av de første sidene står det «Textile Pattern Book», og nederst på siden er det merket Interiørdesigner Weche Nyquist Kraugerud med tilhørende adresse og sekssifret telefonnummer. Boka inneholder uttak av mønstrede stoffer for gardiner og sittegrupper, gulvbelegg i forskjellige farger, paneler til vegger, forslag til materialvalg, tegninger og mer. Dette er en nøye beskrivelse av hvordan det nye skipet ble utsmykket og dekorert.

Alt merket med sirlig håndskrift, også hvor i skipet det skulle benyttes.
Dette er absolutt en skatt og en rikdom for fremtiden. Kanskje vi allerede i nye utstillingene kan vise boka frem for publikum, på en måte som ikke foringer den ytterligere. I tillegg har vi svært god nytte av denne i det pågående restaureringsarbeidet som er iverksatt i noen av skipets salonger.

Et spennende arbeid vi vil kunne si mer om ganske snart.